Køkkenhave for begyndere

Er du ny ud i grøntsagsdyrkningens kunst? Her får du Haveselskabets 10 nemme trin, som bringer dig succesfuldt frem til din første høst i køkkenhaven.

1) Start i det små

Du behøver ikke mere end nogle få kvadratmeter til din første køkkenhave. Hvis du aldrig har dyrket grøntsager før, er det nemlig en god ide at starte småt.

Hellere få succes med lidt end at være for ambitiøs og miste modet, fordi køkkenhaven blev større, end du kunne overskue at passe. Når du med tiden har fået mere erfaring, kan du udvide arealet, så du kan dyrke flere forskellige grøntager og eksperimentere med flere sorter.

2) Vent til jorden er varm

Jordens temperatur er helt afgørende for om grøntsasfrøene vil spire. Så selv om det kribler for at komme i gang, så er der god fornuft i at vente, til jorden er blevet varmet op af forårssolen.

Kartofter og radisser er noget af det første, der kan komme i jorden, mens planter som majs og agurker først skal sås i slutningen af maj eller starten af juni. Tidspunktet for såning kan du læse bag på frøposen.

3) Gør jorden klar

Inden du begynder at så, skal alt ukrudt fjernes, og hvis der er større sten i jorden, skal de også væk. Desuden skal jordoverfladen løsnes og jævnes med en kultivator.

Planterne skal også have gødning for at blive store og sunde. Du kan enten bruge husdyrgødning, som spredes i et 2-3 cm tykt lag og vendes ned i det øverste jordlag. Eller du kan købe en organisk gødning. Følg doseringsvejledningen på pakken.

4) Så i rækker

Det er bedst at så frøene i rækker, da det så er nemmere at se forskel på grøntsagsspirer og ukrudt.

Det er vigtigt, at jorden er fugtig, når du sår frøene. Lav en rille i jorden med skaftet fra et haveredskab, og vand. Hvis du sætter et brusehoved på vandkanden, fordeles vandet bedre og ødelægger ikke rillen.

Så er du klar til at så frøene. Der er stor forskel på hvor dybt og med hvilken afstand, de forskellige grøntsager skal sås. Det kan du læse bag på frøposen.

5) Udtynd, så grøntsagerne får plads

En af de mest almindelige fejl, når man er ny i køkkenhaven, er, at man sår for tæt.

Når frøene er spiret og har vokset de første 5 cm, kan det derfor være nødvendig at tynde ud i de små planter, så der bliver plads til, at grøntsagerne kan udvikle sig. Det gælder især for rodfrugter som rødbede, gulerødder og pastinak, men også radisser, hvis du er kommet til at så for mange frø på samme sted.

6) Kom godt fra start med udplantningsplanter

Langt de fleste grøntsager i køkkenhaven kan uden problemer sås fra frø. Men der er nogle, som man med fordel kan købe som små udplantningsplanter.

Efterhånden findes der et rigtigt stort udvalg af udplantningsplanter, og det er en nem måde at komme godt fra start med de grøntsager, der kan være lidt vanskelige at så fra frø. Det gælder bl.a. porrer, selleri og forskellige typer af kål.

7) Fjern ukrudt, mens det er småt

Ukrudt kan nemt tage magten i køkkenhaven, og da det konkurrerer med grøntsagerne om lys, vand og næring, er det med at få det væk, mens det stadig er småt.

Om du vil bruge et hakkejern, et skuffejern, en cirkelhakke eller fingrene er en smagssags.

8) Vand i tørt vejr

Hvis der i løbet af sommeren kommer en tør periode, er det nødvendigt at vande. Særligt salat, spinat og græskar har brug for meget vand. Det bedste tidspunkt er morgen og aften. Så undgår du, at meget af vandet går tabt ved fordampning, og dermed bliver der mere vand til planterne.

9) Hold sneglene væk

Det kan tage modet fra enhver at se sine lækre, hjemmedyrkede grøntsager blive ædt af snegle. Især dræbersnegle kan være en pestilens, når de plyndrer køkkenhaven og trækker ulækre slimerede spor hen over salaten.

Det sikreste er at dyrke grøntsagerne i højbede med en såkaldt sneglekant, der forhindrer sneglene i at komme op i højbedet.

10) Så flere gange hen over sommeren

Grøntsager som radiser, pluksalat, dild og spinat, kan du med fordel så flere gange henover sæsonen.

De kan fx sås imellem de store og langsomtvoksende grøntsager, da de kan nå at blive høstet, inden de store planter får brug for pladsen. Det er en god måde at få mere ud af køkkenhaven, når pladsen er begrænset.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar